Bikram yoga

Bikram Yoga bestaat uit 26 klassieke yogahoudingen en twee ademhalingsoefeningen. De les duurt 90 minuten en wordt gegeven in een verwarmde ruimte. De serie is gebaseerd op yogahoudingen en therapeutische oefeningen van de Ghosh Yoga College in Kolkata, India. Bikram Choudhury heeft de serie zo ontworpen dat uitvoering ervan optimale gezondheid biedt voor het hele lichaam. In de 26 houdingen worden alle spieren en gewrichten gebruikt. Fysiek gezien levert Bikram Yoga de perfecte combinatie van kracht, flexibiliteit, evenwicht en uithoudingsvermogen. Op mentaal vlak versterkt onder andere het zelfvertrouwen, geduld, zelfbeheersing, maar ook het concentratievermogen. Bikram Yoga heeft een ongekend gunstige invloed op het hele gestel en is geschikt voor iedereen ongeacht leeftijd of conditie of je veel ervaring hebt met yoga of juist niet.

Leraren
Alle leraren die lesgeven bij Bikram Yoga Arnhem zijn gecertificeerde Bikram yoga leraren. De leraren hebben een 9-weekse Bikram Yoga opleiding gevolgd van meer dan 500 uur. De Bikram Yoga lerarenopleiding is zowel lichamelijk als mentaal uitdagend en intensief. Om aan deze training te kunnen deelnemen is een persoonlijke aanbeveling vereist van een Bikram yoga school-eigenaar.
Een aanbeveling voor de opleiding, krijgt iemand alleen die tenminste anderhalf tot twee jaar Bikram Yoga beoefent, en gemiddeld vijf lessen per week volgt. Daarnaast is het van belang dat er een goed begrip is van de yogahoudingen vanuit zijn/haar eigen beoefening.
Alle leraren bezoeken regelmatig seminars/masterclasses die wereldwijd worden georganiseerd, zodat onze kennis van de yoga blijft groeien. Ook in Arnhem organiseren wij regelmatig seminars/masterclasses gegeven door ervaren Yoga leraren van over de hele wereld.
Ons doel is om leerlingen de best mogelijke yoga ervaring te geven met zorgzame, uitstekend opgeleide en goed geïnformeerde leraren.

Yin Yoga 
Onze docenten hebben allemaal de 200 uur durende yin yoga opleiding gevolgd op De Nieuwe Yogaschool te Amsterdam. De opleiding stond onder leiding van Johan Noorloos. De Yin Yoga leraren hebben  voornamelijk les gekregen van Jose de Groot, Skadi van Paaschen en Allison Melvin. Daarnaast hebben de leraren verschillende workshops gevolgd ter verdieping en over de verschillende aspecten van yin yoga. 

Ghosh Yoga Therapie 
In februari en maart 2018 heeft Elwin Mulder in het Ghosh Yoga College te Kolkata, India de Ghosh Yoga therapie opleiding gevolgd. Deze opleiding wordt gegeven door Muktamala Mitra. Ze is kleindochter van Bishnu Ghosh en tevens directeur van het huidige Ghosh Yoga College. De opleiding is gebaseerd op de therapeutische yoga therapie zoals deze sinds 1923 wordt aangeboden op het Ghosh Yoga College. 
 

Bikram Yoga scholen in Nederland:

Amsterdam
Den Bosch
Den Haag
Haarlem
Nijmegen
Utrecht

 

Ons standpunt over de persoon Bikram Choudhury

De afgelopen jaren zijn er onaangename onthullingen naar boven gekomen over de man Bikram Choudhury (BC). De aanklachten betreffen machtsmisbruik, aanranding en seksueel misbruik. 

Voor alle duidelijkheid, wij (Robert en Elwin eigenaren van Bikram Yoga Arnhem), veroordelen dit gedrag ten zeerste. Wij steunen de vrouwen en mannen die slachtoffer zijn van dit misbruik.  

Wij dragen op geen enkele manier financieel bij aan BC, noch zijn wij ooit deel geweest van een franchise of hebben wij BC geld gestuurd uit de dagelijkse activiteiten van BYA. Tevens hebben wij nooit betaald voor de naam Bikram Yoga Arnhem.

Bikram Yoga Arnhem heeft dan ook geen enkele financiële/zakelijke of persoonlijke relatie met de man Bikram Choudhury of met zijn bedrijf Bikram Yoga College of India in Los Angeles. 

De naam van onze yogaschool verwijst naar de vorm van yoga die wij onderwijzen. Wij werken er hard aan om onze yogaschool een veilige plek te laten zijn, waar iedereen kennis kan maken met de therapeutische hatha yogaserie. In de loop der jaren hebben wij gezien hoe deze yogavorm mensen helpt op vele verschillende vlakken, van fysiek, mentaal tot en met emotioneel herstel. De naam 'Hot Yoga' is vandaag de dag een overkoepelende term geworden voor alle yoga die in een verwarmde omgeving wordt beoefend. Op onze school geven wij les in de therapeutische hatha yoga serie, die bekend is onder de naam Bikram Yoga. Vandaar de naam van onze yogaschool, Bikram Yoga Arnhem.