De kracht van de stilte

Vorig jaar heb ik voor het eerst een Vipassana meditatie gedaan. Dat houdt in 10 dagen leven in stilte, en elke dag minimaal 12 uur mediteren. Het was een bijzondere ervaring, die veel nieuwe inzichten heeft gebracht.

Het geweld dat je eigen gedachten je aan doen, was voor mij een immense openbaring. Een woord of zin die iemand tegen je zegt, en dat je daar een heel eigen interpretatie van maakt. Een simpel voorbeeld, als iemand tegen je zegt: "Wat heb je leuke kleren aan." Is dat vaak bedoeld als een compliment, je ziet er leuk uit. Zoiets simpels kan een heel eigen leven gaan leiden, als er in je gedachten het volgende gebeurt. Ik draag toch altijd leuke kleren, waarom zegt degene dat nu. Zou ik er normaal niet zo leuk uitzien? Vindt degene dat ik me normaal niet goed kleed? En voor je er erg in hebt, heb je een heel negatieve connotatie gegeven aan een simpel compliment over hoe leuk je kleren je staan. Hoe sterk de negatieve gedachten kunnen zijn, wat voor een invloed ze hebben is enorm.

In stilte ga je dingen op een andere manier bekijken. Wat doe ik, waarom doe ik het zo? Helpt het mij? Veel vragen en alle tijd om na te denken over antwoorden en tijd om zaken op een rij te zetten. Geen afleiding door nieuws, telefoon, televisie en andere media. Een vast ritme en veel regelmaat, zo zijn de 10 dagen ingedeeld. Ik ben heel erg dankbaar, dat ik deze 10 dagen heb mogen ervaren. Raad het iedereen aan, om een keer in je leven een Vipassana meditatie te doen. 

Op onze yogaschool bieden we een Stilte Dag aan. Een aantal uren in stilte doorbrengen met een stille Bikram Yogales, een stilte wandeling, in stilte eten en een begeleide meditatie. Het is niet hetzelfde als 10 dagen, maar een aantal uren kan als hele mooie effecten hebben en inzichten geven. 

Doe mee aan onze Stilte Dag. 

Opgeven kan nog tot en met zondag 21 oktober. Je hebt hiervoor wel een Bikram Yoga lessenkaart voor nodig en ervaring met het beoefenen van Bikram Yoga, minimaal 20 lessen hebben gevolgd op onze school. 

De Stilte Dag is op zondag 28 oktober van 14:00 uur tot en met 19:00. De kosten bedragen 25 euro. De Bikram Yogales gaat van je huidige lessenkaart af.