De Uitdaging

Binnenkort starten we weer met de jaarlijkse 4 x 4 Challenge op de yogaschool. Dat betekent 4 lessen volgen op 4 verschillende dagen en dat 4 weken achter elkaar. Een verdieping van je beoefening van de yoga. De meeste mensen komen 1 of 2 keer per week om een yogales te volgen. Juist doordat je nu de uitdaging aangaat, om vaker te komen, kan je nog veel meer ervaren wat het beoefenen van yogahoudingen met je doet. In het begin is het vooral fysiek, kan ik het volhouden, heb ik de kracht om mijn beenspieren aan te spannen, mijn armen boven mijn hoofd te houden. Na verloop van tijd, en soms als heel snel kom je terecht bij het mentale gedeelte van je beoefening. Wat gebeurt er allemaal in je hoofd. Hoe sterk ben je daar? Hele mooie lessen om te ervaren en te voelen, waartoe jij allemaal in staat bent. 

GEEN EXCUUS
Vaak willen we alles kunnen doen, maar moeten we juist wat gas terug nemen. Terwijl er ook mensen zijn, die veel meer kunnen dan ze denken. Daar zitten de gedachten in de weg. Ik ben te oud, te zwaar etc. om het allemaal te kunnen. Hopelijk doorbreek je de patronen in je hoofd, doordat je je hebt voorgenomen nu 4 keer per week een les te volgen. Doordat je de uitdaging aangaat, is er geen tijd voor een excuus. Ja, ik voel me een beetje moe. Ik ga morgen wel. Donderdag is niet mijn yogadag. Ik ken deze gedachten maar al te goed. Hoe meer ik me daarin verlies, hoe lastiger het wordt naar de les te komen. 

100 DAGEN CHALLENGE
Eind januari 2008 heb ik mijn eerste 100 dagen Challenge volbracht. Toen ik net met yoga begon, kon ik me niet voorstellen, om 100 dagen achter elkaar een les te volgen. Ergens in de herfst van 2007 werd ik wakker en besloot ik om de 100 dagen challenge te gaan doen. Het voelde als het juiste moment. Elke dag mijn yogamat mee, naar mijn werk, dan snel op de fiets naar de yogaschool. Mijn collega's zagen nooit dat ik veel eerder begon met werken. Alleen maar dat ik voor hun gevoel veel te vroeg weg ging. Ik moest naar de yoga. Het steeds maar weer uitleggen, waar je mee bezig bent is lastig voor mensen die niet begrijpen wat je aan het doen bent. 

GEHAALD
Het werd een hele goede ervaring, met makkelijke dagen, maar ook veel lastige. Mijn hamstrings voelde ik bijna elk moment van de dag. Naar de film gaan, was lastig, omdat ik steeds moest verzitten, vanwege de kramp. Mijn huid speelde op en was onrustig. Toch zette ik door. Rond dag 88, werd ik opeens heel ziek. Gelukkig was het de volgende dag weer verdwenen. Volgens een van de eigenaren van Bikram Yoga Amsterdam was dat heel normaal. En opeens was daar de dag, dat ik het had volbracht. Wat een ervaring. Ik ben heel blij dat ik in 2013 het nog een keer heb kunnen doen, maar nu op onze eigen yogaschool. 

GA DE CHALLENGE AAN
Je kan elke dag beginnen met de Challenge, of het nu 30, 60 of 100 dagen zijn. Ik nodig je van harte uit, om het aan te gaan en te kijken wat er allemaal mogelijk is. Misschien is juist de 4 x 4 Challenge een mooie gelegenheid om te beginnen. Het is overzichtelijk, niet elke dag, maar toch kan er al veel gaan gebeuren.