"Pijn is een cadeau"

Een van mijn favoriete Bikram Yoga leraren is Emmy Cleaves. In 1973 heeft ze haar eerste Bikram Yoga les gevolgd in Beverly Hills. In de jaren daarvoor had Emmy regelmatig yogalessen gevolgd, maar deze deden haar niet zo veel. Op haar 35ste kreeg ze een hersenaneurysma (een uitstulping in de wand van de hersenslagader). Deze levensbedreigende ervaring had grote invloed op Emmy's vertrouwen in haar lichaam. Onmiddellijk na haar eerste Bikram Yoga les, merkte Emmy dat de serie van therapeutische hatha houdingen een positief effect op haar had. Ze bleef de yoga beoefenen en niet lang daarna begon Emmy met het lesgeven van Bikram Yoga. 

Pain is a priceless gift
Vanaf de eerste Bikram Yoga leraaropleiding is Emmy aanwezig om les te geven, maar ook lezingen over de efffecten van yoga op het menselijk lichaam. Een van haar bekendste lezingen gaat over pijn ervaren. Van Emmy komt dan ook de quote, "Pain is a priceless gift, but it is a gift that no one wants." Tegenwoordig wordt overal snel een label opgezet. We nemen ook vaak niet de tijd om te herstellen. Alles moet snel en weer door, een pilletje slikken en weg is de pijn. Juist op de momenten dat de pijn heel voelbaar is en niet langer te negeren, schreeuwt het lichaam om aandacht. Vaak luisteren we niet naar ons lichaam als het fluistert, maar als het schreeuwt dan kan je niets anders doen dan luisteren. Door de lezing van Emmy en mijn eigen ervaring van het beoefenen van yoga, weet ik dat dingen veranderen. Dat heeft veel tijd nodig. Ik weet ook dat als de pijn op een plek verdwijnt, het ook heel goed mogelijk is dat er andere pijn op een andere plek voor in de plaats komt. Alles verandert, maar het blijft altijd belangrijk om te voelen en te kijken is dit pijn of is het een sensatie, die ik nog niet ken. 

Blessure en les volgen
Pijn is een belangrijk signaal, het geeft aan dat er iets niet goed is. Door de pijn te negeren en maar door te gaan, kan je jezelf nog verder beschadigen. Door te leren reageren op pijn is heel belangrijk, zeker als je last hebt van blessures. Deze blessures kunnen van alles zijn, knieproblemen, nek- en schouderklachten, frozen shoulder, rugpijn en nog veel meer. Juist met deze blessures naar de Bikram Yoga les komen. Naast fysieke pijn, bestaat er ook mentale pijn/klachten, zoals een burn out, stress, emotioneel op zijn. Ook bij deze klachten geldt, kom naar de les. 

Leren luisteren
Het beoefenen van de therapeutische hatha yogaserie, die we op onze school onderwijzen, leer je beter te luisteren naar je lichaam en geest. Het verschil te ontdekken tussen pijn, die aangeeft, nu moet je stoppen of juist om te gaan met sensaties die je nog nooit eerder hebt ervaren. Door een regelmatige en langdurige beoefening van de yoga leer je zo veel over jezelf. Wat ervaar jij? Hoe ga je ermee om? Mocht je vragen hebben over de beoefening of juist met klachten rondlopen. Spreek ons aan of stuur een e-mail.